Niet ASSERTIEF GENOEG?! Laat zien waar jij voor staat

Assertiviteit wakeupstudent

Een bekend voorbeeld: ‘Nog 1 biertje joh, dat college is echt niet zo belangrijk!’. Jij vindt het in eerste instantie wel belangrijk, maar zegt hier toch maar niets van. Het is ook eigenlijk nog wel gezellig natuurlijk. En shit, nu heb je dat belangrijke college toch echt gemist!

Jezelf op de voorgrond plaatsen door je mening te delen of je grens aan te geven is altijd spannend, want je stelt jezelf kwetsbaar op. Het is een mythe dat het voor sommigen niet eng is om dit te doen. De spanning die ontstaat moet alleen niet de overhand krijgen, maar het liefst optimaal aanwezig zijn, zodat je scherp bent op dit soort kwetsbare momenten.

Uit je jezelf niet, dan kunnen negatieve gedachten en gevoel erg versterken, zoals: ‘Wat zullen ze van me denken als ik nee tegen dit biertje zeg?’, ‘Ik ben dom omdat ik iets niet begrijp, dus mag ik geen vragen stellen’ of ‘Mijn mening is niet belangrijk genoeg’. Deze gedachten hebben weer invloed op je gevoel en op je handelen, waardoor je soms ver van je eigen waarden komt te staan.

Heeft het de overhand, dan sla je op onhandige momenten dicht of kom je soms opeens overdreven geïrriteerd uit de hoek. Achteraf voelt het dan soms zwak hoe je voor het specifieke moment hebt gereageerd, maar helaas was de emmer langzaam overgelopen. Dit gebeurt vaak met bijvoorbeeld huisgenoten, relaties of bestuursgenoten waar je intiem mee leeft of werkt.

Je grenzen kunnen aangeven, nee kunnen zeggen en je wensen uiten, zijn assertieve eigenschappen. Deze tools kunnen je helpen in de balans tussen je studie en studentenleven. Juist jezelf eens voorop stellen ten op zichte van een ander kan helpen. Herken je jezelf in het bovenstaande, wacht dan niet langer met contact opnemen.

Lees meer over assertiviteit in onze blog!

Scroll naar top