Concentratie optimalisatie: van online naar fysiek onderwijs (en weer andersom…)

Niels Bakker | december 9, 2021
Concentratie optimalisatie Wake Up

We zien steeds meer studenten last hebben van toenemende psychische klachten en uitdagingen, waarvan concentratieproblematiek een veel voorkomende is. Aan het begin van de Coronapandemie kwam dit met name doordat al het onderwijs online plaats ging vinden en dus alle werkzaamheden vanuit thuis in een scherm moesten gebeuren. Colleges online, werkgroepen online, studeren online, tentamens online en dan nog je netflix serie, social media en whatsapp bijwerken! “Pas op voor vierkante ogen!” zei mijn moeder vroeger als ik weer eens te veel tv keek en gamede. Hoe je het beste focus kan bewaken met veel schermwerk in je thuisomgeving hebben we eerder in een blog (english) beschreven.

Maar toen gingen de Coronacijfers wat beter deze zomer en begon dit studiejaar alles weer op de faculteit in de collegezalen af te spelen. Dit betekende plots extra prikkels! Heel veel prikkels! Hoe hou je je aandacht in hemelsnaam bij het college in plaats van al die mensen om je heen? Hoe lukte dit ooit wel en hoe kan je dit verbeteren?

Er werd al voor gewaarschuwd dat er een transitiefase zou komen nu we elkaar weer voltallig konden opzoeken en alles weer buitenshuis zou afspelen. Er komt nogal wat extra binnen en ons systeem is wat lui geworden. Zo is het ziekteverzuim met 35% toegenomen sinds de versoepelingen bijvoorbeeld. Dit geeft goed aan dat de extra prikkels veel met ons kunnen doen! In deze blog beschrijf ik tips hoe je hier beter mee om kan gaan.

Echter, bij het schrijven van deze blog namen de maatregelen weer toe in lijn met de Coronacijfers. Er moet dus bij veel opleidingen alweer geschakeld worden van offline naar online onderwijs. En straks zal dit weer andersom moeten. Hoe kun je schakelen het beste aanpakken met oog op behoud van je concentratie.

 

Aandacht

Bovenal kunnen meditatie en mindfulness je focus versterken. Door dagelijks een bodyscan te doen of zelfs een geleide focus meditatie, kun je je aandacht goed trainen. Ook versterkt dit je gevoel van rust. Probeer het zelf eens via deze video.

 

Misschien heb je al eens opgemerkt dat wandelen, het liefst in de natuur, een bepaalde rust en focus kan geven. Probeer dit eens te combineren met de 5,4,3,2,1 mindfulness oefening, waarbij je bewust sensorisch aandacht geeft aan je omgeving. Ga voor jezelf 5 dingen langs die je ziet. Daarna 5 dingen die je hoort en dan 5 dingen die je aan je huid voelt. Herhaal dit voor 4 dingen (dit mogen dezelfde dingen zijn), dan 3, 2, 1. Deze oefening zorgt dat je uit je hoofd gaat en weer in het hier en nu komt. De oefening werkt ook fijn voor aanvang van een prestatiemomenten en is toe te passen in een andere context, zoals een presentatie of tijdens een tentamen als je een aantal vragen niet weet en wat in paniek raakt.

 

Me-time

Een advies uit het artikel rond ziekteverzuim is om alle activiteiten geleidelijk op te pakken. Dit is in mijn ogen toch echt een illusie voor de meeste studenten. We willen zo graag! En het is toch ook gewoon leuk dat alles weer kon! Maar ondanks dat je er dan weer vol in duikt, zou ik zeker een me-time momentje willen adviseren. Neem tussen de studie en het sociale leven even een half uurtje voor jezelf. Schrijf je gedachtes en plannen op in een agenda of dagboekje en hou het niet in je hoofd. Combineer dit me-momentje met ruimte maken voor je energiebalans.

 

Energiebalans

Het kost veel energie al die extra prikkels en toch maar doorgaan met studeren. Je energiebalans bewaken is hierdoor prioriteit! Middels sport, wandelen, buiten zijn in de natuur en daglicht kom je een heel eind. Plan deze momenten bewust in je week of combineer het vaker wanneer je van A naar B gaat.

Maak ook je slaapritme belangrijk. Kies in ieder geval voor langere slaap na een kortere nacht. Een gemiddelde slaapcyclus duurt 1 uur en 45 minuten. Ga uit van in ieder geval 4 slaapcycli. Was een nacht een keer korter of een dag intensiever, dan kun je de wekker bij het naar bed gaan een keer op 5 slaapcycli zetten.

Wellicht kom je bepaalde stoffen te kort? We gingen weer meer feesten toen het weer kon en vitamine B tekort ontstaat vaak door bijvoorbeeld meer alcohol gebruik. Deze stoffen helpen juist bij energie, geheugen en concentratie te versterken. Dit kun je via supplement B-complex aanvullen. Hou hierbij wel in de gaten dat gezondere keuzes ook belangrijk blijven en een zekere balans dus altijd goed blijft. Een goede multi-vitamine kan overigens nooit kwaad in je studententijd.

 

Studeren

Je hoeft niet altijd je volle focus te bewaken tijdens alle onderdelen van je studie. Je kunt ook bewuster zijn wanneer je je focus echt nodig hebt. Door voorbereid naar colleges te gaan, kun je weten waar je je focus echt nodig hebt. Screen de slides door en stel een vraag of markeer op slides waar je vraagtekens bij hebt. Nu weet je wanneer je echt moet opletten. Uiteindelijk bespaart dit ook nog eens veel werk in de tentamenperiode aangezien jij al eerder op de juiste plekken binnen de stof vragen hebt beantwoord voor jezelf.

Werk in blokken van 2 uur en gebruik hier binnen de Pomodoro techniek. Om de 25 minuten even 5 minuten strekken, een slok water nemen en jezelf afvragen, wat betekende wat ik net heb gelezen voor het grotere plaatje. Hiermee bewaak je de rode draad van de stof. Je bewaakt tevens je energiebalans en verkrampt niet in 1 houding.

 

Schakelen offline en online

Zoals benoemd zijn veel studies op het moment van schrijven van deze blog weer terug naar online werken aan het gaan door de toenemende CoronacijfersConcentratie Wake Up Student en bijpassende maatregelen. De tijd van feest is weer voorbij en alles moet vanaf 17:00 in ieder geval weer vanuit huis gebeuren. Hoe kun je makkelijker schakelen tussen offline naar online en straks weer andersom?

Schrijf op wat voor je werkte in de afgelopen online fase en vul dit eventueel aan met de tips uit de vorige blog. Doe ditzelfde voor de afgelopen offline fase en vul aan met tips uit deze blog. Bespreek je eigen ervaringen en tips met medestudenten, huisgenoten en vrienden en neem mee wat verder voor je kan werken.

Neem voor aanvang van de week waarin de schakeling plaats gaat vinden de tijd om aanpassingen door te voeren op basis van deze tips en ervaringen. Maak dit proces bewust prioriteit voor jezelf en probeer ernaar te handelen.

 

Hopelijk heb je met aandacht deze blog tot je genomen, zodat jij met focus zowel offline als online kan studeren!

 

Bronnen:

1 reactie op “Concentratie optimalisatie: van online naar fysiek onderwijs (en weer andersom…)”

  1. Pingback: Wake Up Student over concentratie optimalisatie! - ACLO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top