Liegen om bestwil?
De studie vraagt veel van je inzet en tegelijkertijd kan er veel spelen in je persoonlijke leven. Wanneer bepaalde zaken even niet lukken is een leugentje soms een snelle uitweg. Niemand had door dat je niet naar het college was gegaan, dus waarom zou je het toegeven? Op den duur kan dit echter van kwaad naar erger gaan en kom je vast te zitten in een web van leugens. Je hebt aan je club een ander verhaal vertelt dan aan je ouders en weer een andere versie aan je huisgenoten.
Wanneer je vast komt te zitten in een web van leugens
Het wordt steeds moeilijker om de verzwegen achterstanden toe te geven. Dit kan een enorme impact hebben op je studieresultaat, maar daarnaast is dit web van leugens ontzettend vermoeiend en kan leiden tot eenzaamheid, angst en somberheid. De groep studenten die hier langdurig in vast komen te zitten noemen we Pretend Students of Spookstudenten. Helaas leidt de toenemende mate van de klachten tot depressie en soms zelfs suïcide.
Uit een exploratief onderzoek naar dit fenomeen, opgezet vanuit Wake Up Student (toen nog Wakker bij Bakker Student Coaching) in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, bleek dat openheid de sleutel is. Of je nou door de mand valt of zelf kiest om het bespreekbaar te maken, in beide gevallen kwamen de deelnemers aan het onderzoek via deze weg weer op het pad waar ze zich een stuk beter door voelden. De angst om afgekeurd te worden was achteraf niet waar gebleken, want banden met naasten versterkten juist. Lees hier meer over op onze pagina rond dit onderzoek.
Het is niet gek om hier enorm in vast te lopen en als je een neutraal iemand zoekt om je door het proces te begeleiden staan wij van Wake Up Student graag voor je klaar.