Moeite met planning? Voor velen toch echt een redding!

loopbaanorientatie

Overzicht geeft rust en planning kan daar enorm bij helpen. Toch zien we vaak dat het niet lukt om een planning te maken. Ook wordt de planning vaak te laat in het blok gemaakt. Laat staan dat je de planning blijft volgen, waardoor het zijn nut verliest en juist extra spanningen kan geven. Bekende verhalen die wij zien in de praktijk zijn als volgt. 

 

Daar gaan we weer. Een nachtje door trekken, omdat de deadline van mijn opdracht over twee dagen is. Of als ik nou gewoon dat derde tentamen niet maak, dan heb ik meer kans dat ik de andere twee wel haal! Wat een lekker weer, ik moet nog zoveel, maar het is bijna nooit lekker weer in dit koude kikkerlandje, dus ik mag best wel een dagje vrij nemen. De deadlines zijn pas aan het einde van het blok, dus wat niet weet wat niet deert. 

 

Uitstelgedrag is toch meestal jezelf een beetje voor de gek houden dat er nog genoeg tijd is voor al die dingen die nog moeten gebeuren. Korte termijn pleziertjes en daarmee afleidingen nemen toe, maar spanning en onzekerheid ook. Een goede planning en een gezonde dosis zelfdiscipline zouden het mogelijk kunnen maken om een dag van het lekkere weer te genieten, zonder daarna nachten door te moeten halen in de boeken. Een goede planning geeft de nodige ademruimte en vrijheid. Je weet jierdoor de tijdsinvestering die nodig is voor een goed studieresultaat. Het geeft ook inzicht in hoeveel tijd je aan leuke dingen kunt besteden.

 

Een extra steuntje in de rug bij het opzetten en uitvoeren van planning kan vaak geen kwaad. De overtuiging waarom planning kan helpen bij mentaal gezond en effectief met je studie bezig te zijn ontbreekt helaas vaak. Denk je gebaat te zijn bij dergelijke ondersteuning, neem dan contact op met een Student Coach van Wake Up Student.

Lees hier meer over hoe jij een oplopende to-do lijst de baas kan zijn in onze blog!

 

Scroll naar top