De Corona-Winter-dip

Dayenne Sanders | januari 11, 2021
winterdip student

We leven in een rare tijd. Dit collegejaar is uniek: het is online begonnen en dit heeft natuurlijk allerlei gevolgen. Veel uren achter het scherm, minder sociaal contact en geen UB-koffiesessies meer. Voor eerstejaarsstudenten is het extra lastig nu om kennis te maken met studiegenoten, maar ook voor ouderejaars leiden de maatregelen tot uitdagingen. Minder concentratie, nauwelijks een dagritme, minder motivatie en uitstelgedrag zijn veelvoorkomende uitdagingen.

Corona heeft een aanslag gepleegd op ieders sociale leven, en daar komt ook nog eens bij dat de dagen korter, kouder en regenachtiger worden. De herfst is hét seizoen waarin veel mensen te maken krijgen met een winterdip, officieel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd. Normaal bieden in ieder geval de kerstmarktjes, glühwein en de klassieke foute-kerst-truien-borrel op het werk wat troost, maar met de covid-pandemie is dit helaas geen mogelijkheid. Niet echt opbeurend allemaal dus. Wat kun je doen om effectief met de corona-winter-dip om te gaan?

 

Over de Winterdip

In het kort is SAD eigenlijk een depressie die zich uitsluitend in het najaar voordoet en in de herfst begint [1]. Voordat men van een depressie spreekt moeten de klachten behoorlijk zwaar zijn, maar met een dipje of de winterblues krijgen veel mensen te maken. Zit je wat minder lekker in je vel? Heb je moeite met opstaan? Kun je minder hebben van anderen (of van jezelf) en lukt het je maar niet om die to-do list af te krijgen? Op deze site valt nog veel meer te lezen over SAD en hoe het ontstaat. In deze blog geven we je praktische tips die je direct toe kunt passen.

 

De basis

In de wintermaanden is er geen tekort aan lekker en ongezond eten (denk: chocoladepepernoten) en de neiging om regenachtige dagen weg te netflixen is erg begrijpelijk. Het ligt misschien voor de hand, maar het is dit seizoen extra belangrijk om gezond te eten, voldoende slaap te krijgen en te blijven bewegen. Het liefst iets waarbij je je hartslag verhoogt voor een halfuur, maar anders is een stuk wandelen ook al mooi meegenomen. Ook is er niets mis mee om op jezelf soms te trakteren op een oliebol of een glas glühwein, maar wissel dit af met seizoens-groente en fruit. Op de site van het voedingscentrum kun je allerlei gezonde recepten vinden. Met beweging en een goede voeding ondersteun je ook je nachtrust, wat weer belangrijk is voor je energiepeil en concentratie. Bovendien wordt opgedane (studie)kennis opgeslagen terwijl je slaapt!

 

Erken wat er speelt

Gedachten en gevoelens die we als onprettig ervaren (bijvoorbeeld angst, verdriet en boosheid) vermijden we het liefst. Niet heel gek, maar door deze aspecten van je ervaring te negeren of onderdrukken, blijven ze vaak juist langer hangen [2]. Je emoties kun je zien als boodschappers en je kunt je afvragen wat je chagrijnige bui of kort lontje je eigenlijk probeert te vertellen: waar liggen mijn behoeftes? Ben ik in balans? Kan ik iets aardigs voor mezelf doen deze week? Nodig je onprettige gedachten en gevoelens uit en probeer erachter te komen wat je nodig hebt dit seizoen. Onderstaande video van The School of Life vertelt meer over het belang van introspectie:

 

Blijf binnen je circle of influence

Heb je moeite met je concentreren? Probeer de volgende oefening (aangepast van Steven Covey uit “The 7 Habits of Highly effective People”[3]). Je hebt twee witte A4’tjes nodig en een pen.

1. Noteer op een leeg blad alles wat je aandacht trekt op dit moment. Dit kunnen gedachten zijn, situaties, een opmerking die een vriend laatst maakte, de afwas die nog gedaan moet worden: noteer alles dat in je hersenen zit nu, schrijf totdat je het gevoel hebt dat alles eruit is.

2. Teken op het andere blad een grote cirkel, en daaromheen een nóg grotere cirkel. De binnenste cirkel is jouw ‘circle of influence’. Binnen deze cirkel (en op de factoren die hierin komen te staan) heb jij invloed. De buitenste cirkel is jouw ‘circle of concern’. De factoren die daar komen te staan liggen buiten je macht, maar houden je wel bezig.

3. Deel nu al je aandacht-trekkers in de gepaste cirkel in.

Zo creëer je een overzicht van wat je bezighoudt én aan welke dingen je (n)iets kunt doen. Merk je dat je zaken probeert te veranderen die buiten je macht liggen? Wellicht lukt het je om die energie anders te besteden, namelijk binnen je circle of influence.

 

Stel je persoonlijke comfort-lijst op

Waar word jij blij van? Barbara Ann Kipfer schreef het boek “14,000 things to be happy about”. Er is schijnbaar geen tekort aan ‘dingen’ waar je blij om kunt zijn. Ga eens voor jezelf na welke activiteiten, gerechten, mensen, en zaken je gelukkig maken. Hoe groot of hoe klein dan ook, alle beetjes helpen. Werp een blik op deze lijst wanneer je wat positieve energie kunt gebruiken. Activiteiten die op de lijst staan kun je (wellicht corona-proof) doen, gerechten kun je maken, vrienden kun je bellen. Verdere suggesties voor de lijst: Mooie complimenten die je hebt gekregen; kwaliteit waar je trots op bent; de naam van je beste vriend(in); een warme herinnering; je lievelingseten; je (toekomstige?) huisdier; je favoriete films en boeken; je lievelings-outfit.

De corona-winter-dip kan menens zijn. Probeer deze tips uit en vergeet vooral niet dat zo’n dip, evenals elke emotie, tijdelijk is. Als je behoefte hebt aan meer ondersteuning dan staan onze studentencoaches voor je klaar. Blijf gezond en een fijne kerst en jaarwisseling namens het Wakker bij Bakker Team.

 

Bronnen:

[1] American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition. Arlington, VA, American Psychiatric Association, 2013

[2] Wegner, D.M. (1994). Ironic processes of mental control. Psychological Review 101: 34-52

[3] Covey, Stephen R. The 7 Habits of Highly Effective People: Restoring the Character Ethic. New York: Free Press, 2004. Print.

[4] Photo by Timothy Eberly on Unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven