Hoe ga jij om met teleurstellingen?

Jasper Vogel | april 6, 2022

Teleurstelling en tegenslagen horen bij het leven. Een onvoldoende voor een tentamen, een relatie die verbroken wordt, een afwijzing na een sollicitatie. Soms is het heel concreet (je laptop gaat kapot) en soms is het minder tastbaar (je had meer van je studententijd verwacht). Soms is de impact klein (het concert waar je naar uitkeek gaat niet door), soms groot (je ouders besluiten uit elkaar te gaan). Dat we met tegenslagen te maken krijgen is dus onvermijdelijk. Wat kun je doen om daar het beste mee om te gaan?

teleurstelling student

Emotie

Allereerst is het belangrijk om de teleurstelling te voelen. Meestal gaan tegenslagen gepaard met gevoelens van verdriet, boosheid en frustratie. Het zijn emoties die we niet altijd als prettig ervaren, en die daardoor dikwijls worden weggedrukt. Het gevolg daarvan is dat de emoties en spanning zich opbouwen in je lichaam. Je verwerkt de gebeurtenis daardoor niet goed. Veel gezonder en effectiever is het om die emoties de ruitme te geven. Dat kun je doen door er bewust bij stil te staan met nieuwsgierigheid en concentratie. Met regelmatige korte meditatie oefeningen wordt je daar al snel beter in. Daarnaast helpt het om je emoties te erkennen door ze te delen met mensen om je heen. Vertel over je emoties zonder dat je van de ander verlangt dat ze er iets mee doen. Ze hoeven het niet op te lossen, ze hoeven geen advies of goedkeuring te geven; enkel het ventileren helpt.

 

Acceptatie

De volgende stap om teleurstelling achter je te laten is om de nieuwe situatie te accepteren. Als je vast blijft houden aan de initiële uitkomst die je voor ogen had, en je blijft verzetten tegen hoe het is gelopen, dan sta je jezelf in de weg. Je blijft dan door de teleurstelling in beslag genomen en zult geen echte stappen voorwaarts kunnen zetten. Belangrijk is dat acceptatie echt iets anders dan op je rug gaan liggen als een hulpeloos slachtoffer en het je allemaal maar laten overkomen. Acceptatie geeft je juist weer controle terug: je bekijkt de situatie zoals hij is en stelt jezelf in staat weer richting te kiezen.

 

Lering

De laatste stap om effectief met tegenslagen om te gaan is om er lering uit te trekken. Wat heeft de teleurstelling je doen realiseren over wat belangrijk is in je leven? Wat had je terugkijkend anders kunnen doen en neem je mee richting de toekomst? Wat heeft je geholpen om rechtop te blijven in tijden van tegenslag? Als je hier bewust bij stil staat dan buig je teleurstelling om naar een onverwachte meerwaarde in het leven. Zo maak je het mogelijk om de klap van tegenslag om te zetten in groei.

https://youtu.be/zdd0wW8pP_s

Posttraumatische groei

In de psychologie wordt zelfs het concept beschreven van posttraumatische groei (Calhoun & Tedeschi, 2009). Dit is de ervaring van positieve verandering die optreedt na een zware levenscrisis. De groei uit zich in verhoogde waardering voor het leven, sterkere interpersoonlijke relaties, een verhoogd gevoel van persoonlijke kracht, veranderde prioriteiten en een rijker existentieel en spiritueel leven.

 

Streven naar een leven zonder tegenslag lijkt onzinnig. Pijn, verdriet en tegenslag horen immers net zo goed bij het leven als vreugde, voldoening en succes. Wat ons overkomt in het leven hebben we lang niet altijd in de hand. Hoe we er mee omgaan wel. Geef dus ruimte aan je emoties, accepteer vervolgens hoe de nieuwe situatie is en neem de levenslessen mee voor de toekomst.

 

Bronnen:

Richard G. Tedeschi & Lawrence G. Calhoun (2004) “Posttraumatic Growth: Conceptual Foundations and Empirical Evidence”, Psychological Inquiry, 15:1, 1-18, DOI: 10.1207/s15327965pli1501_01

1 reactie op “Hoe ga jij om met teleurstellingen?”

  1. Pingback: Wake Up Student over omgaan met teleurstelling - ACLO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top